From:dave harris
Subject:RE: RE: RE: magneto Date:Sat Jul 22 12:04:16 2017
Response to:22167
It's official. The lighting coil in place of the ignition coil will produce a weak intermittent spark at 1/8" (under specs). Trying the ignition coil again I get nothing.
I am going to replace the ignition coil and re-magnetize the mag rotor when I find the guy. There is nothing left to replace so it has got to work.
Thanks for the help.

Thanks for the info. All my research says it is highly unusual for the magnet to be the issue. The coil is
$90 so I hate to get it if it is not the cause. The bike also has a lighting coil which someone said is the same as the ignition coil even though the part numbers are different. Tomorrow I am going to try the lighting coil in place of the ignition coil and see if that works.
One other thing I am looking into is that in rural Minnesota (where I live)there are a lot of antique tractors with magnetos. I have a line on a couple of local guys who could maybe do the re-magnetizing. I will know in a week as next weekend there is a huge antique tractor show in Hastings, Mn. where I live. Thanks for your input. I would still like to know your XLCH connection info. I will let you know how my trials are doing.
Funny connection. I am restoring this bike because it is the same year and model as my first bike I got as a Christmas present when I was 14. My best buddy had a 1962 Harley Sprint. We had great times and I spent many hours on the Sprint.

I dug through my old parts and found a NOS rotor - but it's a 29707-63R. The Hummers didn't use 297xx parts, so I think this fits a Sprint. No help.

I would suspect the coil before the rotor. The coils in these mags were known to be the weak link.

If I remember correctly, these magnetos were produced by Bendix-Scintilla, who made aircraft magnetos, but also sold flywheel mags for small equipment (snowblowers, rototillers, etc) during the 1950s and 1960s.

I've contacted a company who re-magnetized my XLCH rotors. They're not familiar with Hummers, so they're going to do a little research and call me back.


62 Scatt getting closer but still a few issues.

Magneto does not appear to have sufficient magnetic force to create the required 6 volts. Checked the ignition coil and it passed but it could still be bad. Bike runs with a 6 volt battery bypassing the magneto entirely.
Not having any luck so far finding a place to re-energize the magnet but I know it is done. After that if there is still an issue it could only be the ignition coil. I already replaced the spark coil, plug, plug wire and points.
Any ideas where to send the magneto for testing and repair. I live in Minnesota but don't mind shipping it somewhere.

Sent from IP Address:

Reverse Telephone Lookup